Fenntartható Vendéglátóhely Minősítés
Zöldülj, spórolj és faragj előnyt a felelős működésből!
Örömmel jelentjük be nektek, hogy sikerült megvalósítani régi álmunkat, sikeresen megszereztük a fenntartható étterem minősítést!
Mit is jelent ez a hétköznapokban, egy étterem működése esetében?
- Legalább két vegetáriánus főfogást kell kínálniuk.
- Az alapanyagok 30%-ának Magyarországon termeltnek kell lennie.
- Legalább egyféle alapanyagnak bio minősítéssel rendelkezőnek kell lennie.
- Legalább egy környezetbarát minősítéssel rendelkező tisztítószert kell használniuk.
- Nem használnak pálmaolajat.
- Nem használnak polisztirol csomagolóanyagot.
- Folyamatosan törekszenek a környezetterhelésük csökkentésére.

Út a fenntarthatóság felé! – Környezetvédelem a vendéglátásban
Miért éreztük fontosnak megszerezni a minősítést?
A környezetvédelem manapság az egyik legégetőbb kérdéseket felvető, és éppen ezért az egyik legvitatottabb témája korunknak. A világ minden állampolgárának értékrendjében kiemelkedő szerepet kellene betöltenie, mégis sokan előszeretettel, a kényelmi szempontokat szem előtt tartva söprik azt a szőnyeg alá. Számos oldalról közelíthetjük meg eme sarkalatos problémákkal harcoló fogalmat (filozófiát, ideológiát, vagy épp mozgalmat), de mindenek előtt nem árt tisztázni, miről is van szó.

A környezetvédelem fogalma
A környezetvédelem olyan tudatos társadalmi tevékenység, amelynek célja nemcsak az emberi élet minőségi és mennyiségi feltételeinek védelme, hanem az egész bioszféra létének megóvása, lehetőségekhez mért javítása – egészséges fejlődésének érdekében. A környezetvédelemhez tartozó intézkedések az ember egészségét és fennmaradását hivatottak védelmezni. Ide sorolhatjuk a levegővédelmet, a vizek védelmét, a növények és állatok megóvását, az épületek védelmét, valamint a szellemi és anyagi javak megóvását is.

Környezetünk védelmének érdekében fontos, hogy minden ember igyekezzen megelőzni a károkat, illetve megszüntetni az esetlegesen okozottakat.
A vendéglátás is egy olyan terület, melynek működése számos környezetkárosító hatással jár, melyek mérséklése, csökkentése az emberek feladata. Ennek a területnek és környezetének viszonya azonban speciális jellegű. Egyrészt a vendéglátás, mint környezeti szennyező, másrészt pedig, mint a szennyezésektől szenvedő formában jelenik meg. A környezetre káros hatásokat a termelő tevékenységek határozzák meg, míg elszenvedővé saját dolgozói által válik.