Halloween2023

Halloween menü

Halloween hét a Stefánia Pizzériában és Étteremben

Sokan mondják, hogy idegen, átvett ünnepről van szó, de mi azt érezzük, hogy jó kitörni a hétköznapok szürkeségből, egy kicsit elfeledkezni a körülöttünk lévő történésekről.

Éttermünkbe ezen a héten szimbolikusan beköszönt az ősz, díszítésként a Halloweent idéző tökökkel színesítjük a belső teret, asztalokra kis mécsesek kerülnek, és pincéreink is bohókás kosztümökben kínálják ételeinket.

Ebben az évben egy teljesen új, Halloween ihletésű menüsorral várunk Benneteket, október 27-e és november 1-e között a Stefánia pizzéria és Étteremben!

Stefánia pizzéria - Halloween menü
Stefánia pizzéria - Halloween menü

„Vérfarkasok éjszakája”

Halloween étel ajánlat:

Örökélet szérum
Gyömbéres céklakrémleves 1590.-

Vega vámpírok kedvence
Kecskesajtos-sütőtökös saláta, pirított tökmaggal 3890.-

Vérfarkasok lakomája
Bélszín steak balzsamos céklával, sütőtökös pürével 7290.-

Egy boszorkány csókja
Mascarponés-mákos sütőtök torta 1490.-

Foglaljon asztalt a Stefánia pizzéria és étterembe!

A Halloween eredete

A Halloween és hagyományai három ünnepségben gyökereznek – a kelta Samhain fesztiválon, a római pomonai ünnepen, valamint a Mindenszentek és a Halottak napja.

A Samhain vagy a „nyár vége” egy ősi kelta fesztivál, amely a nyár és a betakarítási időszak végét, valamint a tél hosszú, sötét napjainak beköszöntét jelentette. A Skóciában, Walesben, Írországban, Angliában, Bretagne-ban és Észak-Franciaországban élő kelták vadászatból és terelésből táplálkoztak. Amikor a nyár véget ért, a csordák legegészségesebb állatait téli menhelyre vitték, míg a többit megfőzték és megvendégelték.

A kelták azt hitték, hogy Samhain idején az elhunyt ősök szellemei szabadon járhattak az élők között. Úgy gondolták, hogy a szellemek jóslási képességekkel rendelkeznek, figyelmeztetve az élőket az előttük álló bajokra.

A falusiak ételt és bort ajánlottak fel őseiknek, remélve, hogy kapcsolatba léphetnek elhunyt családtagjaikkal. A nemkívánatos szellemek látogatásának elkerülése érdekében az élők „kísérteties álruhát” viseltek, így összetéveszthetik őket magukkal a szellemekkel.

A jelmezes falusiak ezután felvonulást szerveztek abban a reményben, hogy kivezetik a nemkívánatos szellemeket a faluból.

Stefánia pizzéria - Halloween menü
Stefánia pizzéria - Halloween menü
Egy másik aratóünnep, Pomona, az ókori római időkig nyúlik vissza. Pomona a gyümölcsösök és a betakarítás római istennője volt. November 1-jén a rómaiak diófélékkel, almákkal és más gyümölcsös gyümölcsökkel ünnepelték.

Az almát a szeretet és a termékenység szimbólumának tartották. A pomonai fesztivál Samhainhoz való közelsége miatt a két ünnep egybeforrt, miután a rómaiak i.sz. 43-ban megszállták Nagy-Britanniát. Ahogy a rómaiak és a kelták keveredtek a következő évszázadok során, Samhain és Pomona egyetlen ünneppé egyesült.

Amikor a kereszténység Európa-szerte növekedni kezdett, az előző aratási ünnepek a „mindenszentek és minden lelkek ünnepeként” ismert keresztény ünneppé váltak. 835-ben a római katolikus egyház november 1-jét vallási ünneppé nyilvánította a szentek tiszteletére.

Ahelyett, hogy ételt és bort kínáltak volna az ősök szellemeinek, a falubeliek „lélekkalácsot” sütöttek. Ezeket a fűszeres kekszszerű süteményeket a szegényeknek kínálták, akik pedig imádkoztak az elhunytért.

Ahogy a hagyomány a későbbi években nőtt, a fiatal férfiak házról házra utaztak, és dalokat énekeltek pénzért, ételért vagy sörért cserébe. A jelmezek viselésének gyakorlata továbbra is a szentek tiszteletére szolgált, nem pedig a nemkívánatos szellemek elűzésére.

A 18. században a zöldségekből faragott lámpások hagyománya átvándorolt ​​az új világba, és bekerült az amerikai irodalomba, mint egy tökfejű madárijesztőt vagy egy gonosz Fejetlen Lovast, aki lángoló töklámpást, Jack o’ lámpást tart a kezében. A faragásra nagyon alkalmas sütőtök így a nagy bulik Halloween-szimbólumává vált, és legalábbis az Egyesült Államokban a közösséghez való tartozás szimbólumává vált.

A trükközés hagyományunk szorosan kötődik a mindenszentek napi gyakorlatához, miszerint sört, ételt és pénzt kínálunk azoknak a fiatal férfiaknak, akik házról házra utaztak, és „lelkelő” dalokat énekeltek.

Abban az időben az emberek szentnek öltöztek az ünnepre. A pompás, színes vagy ijesztő jelmezekbe öltözködés amerikai gyakorlata a samhaini gyakorlatból ered, amely szerint a kísérteties álruhát a nemkívánatos sze

Az 1950-es években, a második világháború után a halloween és a trükközés célja a fiatalok és a városrészek összehozása volt. Kedvelt volt a sütőtök- és boszorkánysütemény, amelyet a kiszúrókkal készítettek, csakúgy, mint az ördögételből készült sütemények , halloween narancssárga és fekete cukormázzal – a narancssárga a sütőtököt és az őszi betakarítást, a fekete pedig a halált és az éjszakát.

Az évek során az amerikai halloween-hagyomány gyermekünnepből minden korosztály számára ünneppé fejlődött. A modern időkben a Halloween jelmezeket, édességeket és finomságokat a gyerekek és a felnőttek egyaránt élvezik, bár kevesen gondolják ezeknek a ma már általános hagyományoknak az ősi gyökereit.

De miért kerülnek előtérbe a sütőtökös ételek Halloween idején?
Szimbolikusan a sütőtök gyakran kapcsolódik az újjászületéshez és a termékenységhez, valamint a betakarítást és a termést is szimbolizálja . Minden évben illeszkednek az évszakhoz, amikor a Halloween esik. Azok számára, akik „trükközni” mennek, a lépcsőn világító tök jelképezi, hogy az ott élők meglátogatják.

Stefánia pizzéria - Halloween menü
Stefánia pizzéria - Halloween menü

Foglaljon asztalt a Stefánia pizzéria és étterembe!

Hívás
Útvonal